Калкулатор за БМИ

Индексот на телесна маса (БМИ) е мерка заснована на вашата висина и вашата тежина. Целта е да се процени дали имате здрава телесна тежина или не. Ако сте возрасен маж или жена, можете да го пресметате вашиот БМИ со едноставно делење на вашата тежина во килограми со вашата висина во метри на квадрат. Ако сакате да го пресметате индексот на телесна маса, можете да го испробате калкулаторот БМИ достапен на оваа страница. Погрижете се правилно да ги внесете вашите информации во калкулаторот.

Пол:

Ве молиме пополнете ги сите полиња!

Генерално, постојат 4 опсези на индекс на телесна маса. Ако вашиот резултат е:

Под 18,5: вие сте во опсегот на неухранетост

Помеѓу 18,5 и 24,9: Вие сте во опсегот на здрава тежина

Помеѓу 25 и 29,9: Вие сте во опсегот на прекумерна тежина

Помеѓу 30 и 39,9: вие сте во опсегот на дебелина

Ве молиме имајте на ум дека БМИ е статистичка алатка и дека не е одреден показател за целокупното ваше здравје или вашата здрава тежина. Тоа не е замена за професионални медицински совети. Погрижете се да се консултирате со педијатарот на вашето дете за неговото здравје.