ПЛАНТАГИН

...

Состав

1 вагиторија содржи 0,8 g кантарионово масло (Oleum hyperici)

Фармацевтска форма

вагитории

Дејство

Во својот состав кантарионот содржи разновидни биолошки активни соединенија и има повеќе фармаколошки својства како антиинфламаторно, антибактериско, антивирусно и атстрингентно. Поради овие својства, кантарионот го намалува воспалението на ткивата и го зголемува регенеративното својство на ткивото, што води до негова побрза реепителизација и до враќање на еластичноста.

Индикации

  • За отстранување јадеж, леукореја и други знаци на воспаление во гинеколошката практика. Поволно дејствува при следниве состојби:
  • вагинални воспаленија со зголемен вагинален секрет;
  • промени на слузницата на цервиксот проследени со воспаление;
  • дегенеративни промени на цервикалната и на вагиналнатата слузница по зрачна терапија;
  • промени на вагиналната слузница во состојби на вагинална сувост од различно потекло, поради хормонален дисбаланс или менопауза.

Пакување

Кутија со 7 вагитории

...