MULTI ESSENCE ВИТАМИН Д₃-1000 IU / 2000 IU / 4000 IU

...

Состав

Витамин D₃ – 1000 IU / 2000 IU / 4000 IU

Фармацевтска форма

Меки капсули

Дејство

Витаминот Д е липосолубилен витамин којшто се синтетизира во кожата под дејство на УВ-светлина. Тој се претвора во 25 (OH) D во црниот дроб и понатаму до активната форма (калцитриол 1,25 (OH)2 D) во бубрезите или во другите органи. Вклучен е во метаболизмот на коските, ја зголемува апсорпцијата на калциумот од цревата, но, исто така, има и многу важна улога во нормалниот имунолошки одговор. Витаминот Д врши имуномодулаторни активности. Постојат студии коишто ја демонстрираат неговата улога во зголемувањето на способноста на вродениот имунолошки систем да се бори против патогените микроорганизми.

Витаминот Д достигнува најниско ниво во текот на зимските месеци и затоа научниците често го нарекуваат „сезонски стимул“, бидејќи ниските нивоа на витамин Д се поврзани со зголемена појава на респираторни инфекции.

Употреба

MULTI ESSENCE Витамин D₃, како храна за посебна нутритивна употреба – храна за посебни медицински намени, ги задоволува зголемените потреби од витамин D₃ кај возрасните. Производот е наменет за диететско регулирање состојби и болести кај коишто е неопходно надоместување на витаминот Д.

  • Витаминот Д придонесува за нормална функција на имунолошкиот систем.
  • Витаминот Д придонесува за нормална мускулна функција.
  • Витаминот Д придонесува за одржување здрави коски.

ДОЗИРАЊЕ И НАЧИН НА ПРИМЕНА

Еднаш дневно, по една капсула.

Пакување

Картонската кутија содржи 30 меки капсули (2 блистери) и упатство за употреба.

...

MULTI ESSENCE витамин Д3 - сончев витамин за секој ден од годината