НЕДОСТИГ НА ЖЕЛЕЗО

Железото е присутно во човековиот организам во мала количина, а, сепак, има огромно значење за нашето секојдневно функционирање. Недостигот од железо е аларм на кој секогаш треба да се реагира.

Значење: железото е главна компонента во хемоглобинот, кој е протеин во црвените крвни клетки и кој го транспортира кислородот од вашите бели дробови до сите делови од телото. Без доволно железо нема доволно црвени крвни клетки за транспорт на кислород, што доведува до замор и до исцрпеност. Кога загубата на железо не е соодветно надоместена со соодветно внесување, со текот на времето се јавува анемија со недостиг на железо, што се карактеризира со недоволен број црвени крвни клетки и со недоволна количина на хемоглобин.

Дали знаевте дека?

Недостигот од железо е најчест недостиг во исхраната во светот. Се проценува дека 1,5 до 2 милијарди луѓе во светот имаат недостиг на железо.

Проверете го нашиот производ кој се издава без рецепт за да добиете повеќе информации за тоа како може да ви помогне во случај на недостиг на железо.

Производи:

Брендови

...