ПОЛИТИКА ЗА КОРИСТЕЊЕ КОЛАЧИЊА

За да разбереме како посетителите ja користат нашaтa веб-страницa и за да им овозможиме подобро искуство, може да собираме некои ваши податоци преку специјалната алатка наречена „колачиња“

Што се колачиња?

Колачињата претставуваат мали датотеки со податоци кои се поставени на вашиот компјутер или мобилен уред кога посетувате одредена веб-страница. Колачињата често се користат од сопствениците на веб-страниците со цел да се олесни функционирањето на веб-страницата или да се запомнат вашите активности и преференции, со цел да се обезбеди персонализирана/приспособена содржина на веб-страницата.

Колачињата се разликуваат според нивните својства:

  • Колачињата за сесија („сесиски колачиња“ се колачиња кои автоматски се бришат кога интернет пребарувачот е затворен), додека трајните колачиња остануваат зачувани во интернет пребарувачот до истекот на одреден период (кој може да трае неколку минути, денови или повеќе).
  • Колачиња од прва страна (поставени од сопственикот на веб-страницата) или колачиња од трета страна (поставени од надворешен партнер кој ја користи веб-страницата за одредена функционалност).

Какви колачиња користиме?

Користиме два вида колачиња:

1. Строго неопходни колачиња, кои се неопходни за правилно функционирање на веб-страниците. Без овие колачиња, функционалноста на овие веб-страници би била значително намалена.

2. Функционални колачиња, кои ги паметат изборите направени од корисникот, со цел да го подобрат неговото корисничко искуство. Функционални колачиња кои ги користиме се:

КолачињаРок на траењеЦел и содржина
WHGCOOKIECONSENT12 месециЈа запомнува вашата одлука да ја прифатите или одбиете употребата на аналитички колачиња.

3. Аналитички колачиња, кои се користат за анализа на веб-страниците и за маркетинг цели. Овие колачиња на нашата веб-страница се користат на следниот начин:

Колачиња за анализа и прилагодување: овие колачиња собираат информации што се користат во збирна форма со цел да ни помогнат подобро да разбереме како се користат нашите веб-страници и колку се ефективни нашите маркетинг кампањи, или да ни помогнат да ги приспособиме нашите веб-страници и апликации за корисникот со цел да го подобриме корисничкото искуство.

Список на користени аналитички колачиња:Рок на траење
Google Analytics   Google Analytics собира информации што ни овозможуваат подобро да ја разбереме вашата интеракција со нашата веб-страница и притоа го подобрува корисничкото искуство за подобро да ги задоволи вашите потреби. Google Analytics користи колачиња, текстуални датотеки, кои се складирани во вашиот компјутер и ви овозможуваат да ја анализирате вашата употреба на оваа веб-страница. Информациите генерирани од колачињата за вашата употреба на веб-страницата се испраќаат до серверот на Google во САД и таму се складираат. За оваа веб-страница е овозможена анонимизација на IP. Главното колаче на Google Analytics е „_ga“. Затоа, Google ја скратува вашата IP адреса во земјите-членки на Европската унија или други земји потписнички на Договорот за Европска економска област. Само во исклучителни случаи целосната IP адреса се испраќа до серверот на Google во САД и таму се скратува. На наше барање, Google ги користи овие податоци за да ја анализира вашата употреба на веб-страницата, да состави извештаи за активноста на веб-страницата и да обезбеди други услуги поврзани со активноста на веб-страницата и користењето на интернет. IP адресата пренесена од вашиот пребарувач како дел од Google Analytics не е поврзана со други податоци на Google. Покрај тоа, можете да го спречите преносот на податоците генерирани од колачињата и поврзани со вашата употреба на веб-страницата (вклучувајќи ја вашата IP адреса) до Google и обработката на овие податоци од страна на Google. Политиката за приватност на Google може да се најде на: http://www.google.com/analytics/learn/privacy.html. Google разви приклучок за пребарувач кој ви овозможува да го спречите користењето на вашите податоци за JavaScript на Google Analytics (ga.js, analytics.js, dc.js). Можете да го преземете тука: http://tools.google.com/dlpage/gaoptout За повеќе информации за Google Analytics, видете го следниот линк: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout.   Повеќе информации за Google Analytics се достапни во Условите за користење на Google Analytics, Политиката за приватност на податоците на Google Analytics и Изјавата за приватност на Google. Може да се откажете од употребата на колачиња или други идентификатори на уреди од страна на Google во поставките за реклами на Google.12 месеци  Овозможи   Оневозможи
Список на користени аналитички колачиња:Рок на траење
Meta Pixel Оваа веб-страница користи Meta Pixel, колачиња за социјалните мрежи Facebook и Instagram. Вашите лични податоци се собираат и обработуваат за маркетинг цели и оптимизација кога ја посетувате веб-страницата, Facebook или Instagram, вклучувајќи податоци за уредот и податоци за вашата активност без никакви дополнителни активности од ваша страна. Meta Pixel колачињата овозможуваат прикажување на рекламите на АЛКАЛОИД на Facebook и Instagram, и тоа само на оние корисници кои биле посетители на нашата веб-страница, со цел прикажување персонализирани реклами. Meta Pixel колачињата овозможуваат да се провери дали корисникот е пренасочен на нашата веб-страница откако ќе кликнете на нашите реклами на Facebook или Instagram. Доколку сте логирани на Facebook или Instagram, посетата на нашата веб-страница ќе биде запишана во вашата корисничка сметка. Податоците собрани за вас се анонимни за АЛКАЛОИД, односно не ни даваат никакви заклучоци за идентитетот на корисникот. Сепак, Facebook или Instagram може да ги поврзат овие податоци со вашата корисничка сметка на Facebook или Instagram. Оперативната компанија на услугата Meta Pixel е Meta Platforms Ireland Ltd., 4 Grand Canal Square, Grand Canal Harbour, 662881 Dublin. На следниот линк може да дознаете повеќе за употребата на Meta Pixel колачињата и како истите да ги регулирате: https://facebook.com/policies/cookies/.12 месеци  Овозможи Оневозможи
Пренос на податоци   Употребата на колачиња може да доведе до пренос на податоци во земји надвор од ЕУ. Потребна ни е вашата согласност за пренос на податоци во одредени случаи. Ние сме должни да ве предупредиме дека трети страни може да ги префрлат вашите лични информации во САД каде што може да се споделат со разузнавачките служби во согласност со прописите кои се во сила во САД.Овозможи   Оневозможи

Како можам да управувам со колачиња?

Можете да управувате и/или да ги бришете колачињата на повеќе начини – за повеќе информации, видете го следниот линк: aboutcookies.org. Можете да ги избришете сите колачиња кои веќе се на вашиот компјутер и можете да ги поставите повеќето пребарувачи да спречуваат складирање на колачиња. Меѓутоа, ако го направите ова, ќе мора рачно да приспособувате некои поставки секогаш кога ќе ги посетувате веб-страниците и можно е некои услуги и функционалности да не работат.

Ние користиме аналитички колачиња само врз основа на ваша согласност. Кога првпат ќе ги посетите овие веб-страни, ќе се појави графички банер со барање за согласност за поставување колачиња. Ако кликнете на копчето „Прифати ги сите“ во банерот или кликнете на „Овозможи“ во делот „Список на користени аналитички колачиња“, ќе се смета дека сте дале согласност за употребата на горенаведените аналитички колачиња, а ние ќе ги поставиме овие колачиња на вашиот компјутер. Банерот повеќе нема да се појавува се додека колачето е сè уште активно. Доколку во кое било време одлучите поинаку и сакате да одбиете употреба на аналитички колачиња, кликнете на „Оневозможи“ во делот „Список на користени аналитички колачиња“.

Доколку имате потреба контактирајте го Офицерот за заштита на лични податоци:

АЛКАЛОИД АД Скопје

Бул. Александар Македонски бр. 12

1000 Скопје

За Офицер за заштита на лични податоци

Е-маил на Офицерот за заштита на лични податоци: dpo@alkaloid.com.mk

Колку често ја ажурираме оваа Политика за колачиња?

Оваа Политика за колачиња се ажурира согласно промените на колачињата што ги користиме или од други оперативни, правни или регулаторни причини. Затоа ве молиме редовно да ја прегледувате оваа Политика за колачиња за информации за тоа како ги користиме колачињата и поврзаните технологии.

Датумот подоле го означува последното ажурирање на оваа Политика за колачиња.

20. 06. 2023