НАЗОПАС ЗА ВОЗРАСНИ

...

Состав 

0,5 mg/ml оксиметазолин хидрохлорид 

Фармацевтска форма 

Капки за нос, раствор за возрасни. 

Дејство 

Лекот Назопас содржи оксиметазолин хидрохлорид, кој се користи како назален деконгестив. Стеснувајќи ги артериолите, тој го намалува отокот на носната слузница и секрецијата од носот. На тој начин, се олеснува дишењето преку носот и се ублажуваат придружните знаци на настинката. Оксиметазолинот поседува и противвоспалително и антиоксидативно дејство, како и антивирусно дејство врз одредени вируси, кои главно предизвикуваат респираторни болести. 

Индикации 

Капките за нос Назопас, наменети за возрасни, се употребуваат при: 

  • Акутна кивавица 
  • Кивавица поради алергии 
  • Риносинуситис 
  • Воспаление на средното уво (otitis media) – за подобрување на функцијата на Евстахиевата туба 

Пакување 

Кутија со шишенце со 10 ml раствор и упатство за пациентот. 

...

Пред употреба внимателно да се прочита упатството. За индикациите, ризикот од употребата и несаканите дејства на лекот консултирајте се со Вашиот лекар или фармацевт.