ВИТАМИН А+Д₃ АЛКАЛОИД

...

Состав

1 капсула содржи:

  • витамин А (во форма на ретинил палмитат) – 500 µg (1667 IU)
  • витамин D₃(холекалциферол) – 10 μg (400 IU)

Дејство

Витаминот А придонесува за одржување здрава кожа и слузокожа, како и за одржување на видот и за нормално функционирање на имунолошкиот систем.

Витаминот Д придонесува за нормална апсорпција/искористување на калциумот и на фосфорот, за одржување на коските и за нормална мускулна функција. Недостигот на витамин Д може да предизвика остеомалација (омекнување на коските) кај возрасни и остеопороза кај постари лица. Витаминот Д придонесува за нормална концентрација на калциум во крвта и за одржување здрави заби. Тој, исто така, придонесува за нормална функција на имунолошкиот систем.

Витаминот Д е потребен за нормален раст и развој на коските кај децата.

Витаминот Д стекнува хормонска активност кога холекалциферолот (витаминот D₃) се претвора во 1,25-дихидрокси витамин D₃ (калцитриол) во црниот дроб и во бубрезите. Витаминот D₃ е единствен витамин во организмот којшто може да се произведе со помош на сончевата светлина (УВБ). Сепак, со денешниот начин на живот, престојување во затворени простории и со широката примена на производи со заштитни фактори, се појавува недостиг на 1,25-дихидрокси витамин D₃ којшто е неопходен за изградба на коските и за регулација на имунолошкиот систем.

Употреба

Капсулите Витамин А + D₃ Алкалоид® се употребуваат како додаток во исхраната кај деца и кај возрасни кои имаат зголемени потреби за овие витамини.

...