Калкулатор за БМИ за деца

Калкулаторот за индекс на телесна маса (БМИ) за деца е наменет за деца и адолесценти од 2 до 19 години. Пресметките се базираат на висината и тежината на вашето дете, како и на полот. Децата со прекумерна тежина имаат поголема веројатност да бидат со прекумерна тежина како возрасни и се смета дека се изложени на поголем ризик за развој на различни здравствени состојби.

Пол:

Ве молиме пополнете ги сите полиња!

Генерално, постојат 4 опсези на индекс на телесна маса. Ако вашиот резултат е:

Под 18,5: Вашето дете е во опсегот на неухранетост

Помеѓу 18,5 и 24,9: Вашето дете е во опсегот на здрава тежина

Помеѓу 25 и 29,9: Вашето дете е во опсегот на прекумерна тежина

Помеѓу 30 и 39,9: Вашето дете е во опсегот на дебелина

Ве молиме имајте на ум дека БМИ е статистичка алатка и дека не е одреден показател за целокупното здравје или здравата тежина на вашето дете. Тоа не е замена за професионални медицински совети. Погрижете се да се консултирате со педијатарот на вашето дете за неговото здравје.