Ферозомал во третман на недостаток на железо

Што претставува FEROZOMAL?

Ferozomal претставува додаток во исхраната, спакуван во ќесички за директна употреба, со пријатен вкус на лимон и шумско овошје. 1 ќесичка FEROZOMAL содржи 30мг липозомално железо, 80мг витамин Ц и 2,5 микрограми витамин Б12.

Зошто липозомално железо?

Железото е обвиткано со фосфолипиден двослој (липозом) и не доаѓа во директен контакт со слузницата на дигестивниот тракт. На тој начин се обезбедува висока биорасположливост и подобра ефикасност од една страна, а од друга страна железото се поднесува добро, без стомачни тешкотии, без мачнини и гадење и без метален вкус во устата.

Кога и каде FEROZOMAL?

FEROZOMAL е индициран за превенција и за суплементација на недостигот на железо кај возрасни, при следните состојби:

  • Често чувство на замор, слабост и на исцрпеност
  • Обилно менструално крварење
  • Кај жени во репродуктивна возраст
  • Намален когнитивен перформанс
  • Состојби на малапсорпција
  • За време на спортска активност
  • Кај индивидуи со нискокалорична, вегетаријанска или неурамнотежена исхрана