Како успешно да се изборите против пролетниот замор?

Пролетта е еден од најубавите периоди во годината. Деновите се потопли и подолги, дрвјата расцутуваат, а тоа е знак дека студената и тмурна зима е зад нас. Пролетта е нов почеток, и тоа прекрасен. Меѓутоа, по зимската хибернација нашите тела допрва почнуваат да се будат.

Но, во исто време ни доаѓа и пролетниот замор. Знаете ли што е пролетен замор?

Пролетен замор: нормална реакција на нашето тело на промената на годишните времиња

Пролетта е оној период од годината кога почнуваме да доживуваме пролетна летаргија (или пролетен замор). Тоа е нормална реакција на зголемените температури, но истовремено во својата основа може да има и некои здравствени нарушувањa, како што се, на пример, алергиите кои превладуваат во оваа сезона.

Дневниот набиен распоред и стресот можат да бидат дополнителна причина за пролетен замор.

Симптомите на пролетен замор обично се јавуваат од средината на март до средината на април. Чувствителност на промените на времето, вртоглавица, раздразливост, главоболка, а понекогаш и болка во зглобовите, како и недостиг од енергија или намалено расположение се некои од најчестите симптоми.

Не е тешко да се вратите во форма со вистинските потези

Колкумина од вас изминатата зима ја поминаа на кауч? Колкумина од вас ги запоставија тренинзите и часовите по фитнес и јога? А колкумина од вас рекоа „од овој понеделник почнувам со вежбање“?

Пролетта нуди можност да се разбудите од зимскиот сон и да им се вратите на здравите навики. Ова е, исто така, вистинско време да ѝ се вратите на здравата и урамнотежена исхрана и да почнете да го третирате соодветно своето тело.

За полесно враќање на здравите навики треба да се поработи на имунитетот и на телото да му се дадат потребните витамини и минерали. Не смее да се заборави на внесувањето на оние витамини и минерали кои помагаат при замор и исцрпеност. Освен здравата и разновидна исхрана, тука се и додатоците во исхраната со витамини и минерали.

Пример за додаток во исхраната со оптимална комбинација на витамини и минерали се витамините и минералите MULTI ESSENCE за возрасни, достапни во две форми: микрогранули за директна примена и повеќеслојни таблети.

Секоја таблета или кесичка со микрогранули содржи 13 важни витамини, 10 минерали и лутеин и е доволна за да ги задоволи зголемените потреби за витамини и минерали кај возрасните.

Вашето тело ќе ви биде благодарно, особено во периодите на пролетен замор, бидејќи содржат витамини C, B2, B6 и B12, нијацин и магнезиум, кои придонесуваат за нормален матаболизам за создавање енергија, како и за намалување на заморот и на исцрпеноста.

Витамините и минералите MULTI ESSENCE за возрасни содржат и витамини C, A и D, фолат, железо, цинк, бакар и селен, кои придонесуваат за нормална функција на имунолошкиот систем.

За сите дополнителни информации во врска со примената на производот консултирајте се со својот лекар или со фармацевт.